Acht jaar geleden is er in opdracht van de Alliantie West-Kruiskade een kunstwerk aangebracht boven het gebouw van de ‘De IJssalon’. Het kunstwerk ‘De Theepot’ gemaakt door Anne Mercedes, is inmiddels in het straatbeeld opgenomen en onderdeel in verschillende wandel-tours!

Huidige status
Helaas is het kunstwerk in de loop van de tijd vuil geworden en de led-lichtslang die het kunstwerk omlijnt, schijnt al een paar jaar niet meer. Hierdoor heeft niet iedereen door dat het kunstwerk een theepot moet voorstellen. Het huidige plan zal niet alleen bestaan uit het schoonmaken van het kunstwerk, het zal er ook voor zorgen dat het kunstwerk weer zal stralen!

Meer dan in ere herstellen!
Destijds bleek neon een te grote kostenpost en is er voor een lichtslang gekozen. Inmiddels hebben er meerdere partijen de handen ineen geslagen en is er met de hulp van het Job Dura fonds, Elise Mathilde Fonds, Centrum voor Beeldende Kunst / BKOR, Woonbron, Humanitas, Volkskracht, de biz gebruikers/ eigenaren én de Gemeente Rotterdam genoeg geld bij elkaar verzameld om het project meer dan in ere te herstellen. Begin deze maand komt er een splinternieuw neon-contour rond het kunstwerk!

Gezien het kunstwerk nog steeds erg gewaardeerd wordt, heeft de biz West-Kruiskade e.o. (winkeliersvereniging West-Kruiskade en 1e Middellandstraat) zich hard gemaakt voor het herstel van het kunstwerk naar het idee hoe het oorspronkelijk bedoeld was, namelijk een neon omlijning.

Van LED
Hieronder ziet u foto’s van het huidige kunstwerk. Overdag mooi, maar in de avond worden de gebreken zichtbaar…

De huidige LED verlichting

 

Onvolledig contour van de theepot

 

Naar NEON
Voor het kunstwerk “De Theepot” aan de West-Kruiskade, dat in 2013 werd opgeleverd, maken Centrelights & Neon-Design-Vintage een met de hand gebogen en geblazen neon contour. Volledig volgens het originele ontwerp! De omlijning zal rondom het vier verdiepingen hoge kunstwerk komen.
Samen met de kunstenares, Anne Mercedes, werd de neon-kleur gekozen die refereert naar de kleuren en stijl van het kunstwerk in Delfts blauw. De theepot met daarop diverse afbeeldingen staat symbool voor de verbondenheid van de vele culturen in de omgeving.

Hieraan voorafgaand werd eerst de gehele outline van de theepot met de hand overgetrokken langs de gevels. Het kunstwerk werd met hoogwerkers opgemeten om er zeker van te zijn dat de neon straks naadloos langs het kunstwerk past. Hierna werd elk bochtje en elk stukje van de neon-contour met de hand gebogen en geblazen door de begenadigd suspensie neon glasblazer Djahvy de Graaff.
Als al het glas geblazen en gebogen is wordt ook de kleur blauw toegevoegd en mogen de vele meters de oven in. Hierna krijgen de neonbuizen hun elektroden en worden ze gevuld, getest en wordt alles nog eens uitgerekend voor ze naar hun uiteindelijke en bijzondere plaats op de West-Kruiskade te Rotterdam gaan waar ze een magische glow van licht zullen gaan werpen op het kunstwerk, “De Theepot”. De theepot zal na 8 jaar opnieuw gaan stralen als nooit tevoren.

Mede mogelijk gemaakt door:
Job Dura fonds, Elise Mathilde Fonds, Centrum voor Beeldende Kunst / BKOR, Woonbron, Humanitas, de biz gebruikers/ eigenaren, Gemeente Rotterdam, Rotterdam City Commerce, Stad010 en Volkskracht.


Foto gemaakt door: Emma Kuiper


Foto gemaakt door: Emma Kuiper