De West-Kruiskade heeft heel veel bijnamen en nog meer gezichten. Een van die gezichten is de traditionele, Surinaamse bijdrage aan de Rotterdamse cultuur. Eerst uitgedragen, vertegenwoordigd en gepromoot door Fred Fitz-James en nu overgenomen door zijn zoon, Urbian. Geen simpele, maar zeker een spirituele en mooie opdracht om aan te nemen van je vader, geeft Urbian aan. Maar de dingen lopen zoals ze lopen. “Zoals mijn grootvader het overdroeg aan mijn vader, zo droeg Fred het over aan mij.” Dus de spirituele kracht en medicinale wijsheid van één van de twee Kulturu Shops in Nederland, blijft een mooie plek houden aan de West-Kruiskade.

Als je de winkel binnenloopt is het meteen duidelijk dat er een andere wind waait in de Billboard Mall, waar Fredkulturu is gevestigd. Het oogt overzichtelijker en meer een winkel waar je kunt “kijken”. “Ik wil dat mijn klanten zich vrij kunnen bewegen. Kijken, vragen, geïnspireerd raken.” De bestaande klandizie heeft een stevige hand gehad in de overname van Fredkulturu. Zij waren degene die na het overlijden van Fred bleven komen en zo zag Urbian dat het “zo zou gaan”. Zelf komt Urbian uit de consultancy, werving en selectie, een sector die redelijk stil kwam te liggen. Hier had de huidige pandemie een dubbel gezicht; door de ontstane situatie was het “logisch” om hierin te stappen en het werk voort te zetten.

Het is belangrijk dat het werk wordt voortgezet. Aan veel van de planten, kruiden, poeders en drankjes worden spirituele krachten toegedicht. Er liggen ook daadwerkelijke medicinale krachten in deze producten. Maar altijd puur, direct uit de natuur en uit het hart van de Amazone, Suriname. Zo liggen er stukjes hout, die, geweekt in water of andere substantie, een natuurlijke viagra afgeven. Ook heeft Urbian een partner gevonden die als traditionele Surinaamse Medicijnman sessies en consulten kan houden met de klanten. De ene kant van de zaak wordt een spreekkamer en de andere helft is de winkel. En de winkel is online. Heel veel van de kruiden hebben niet alleen een spirituele waarde, maar ook zeker een medicinale. Juist die medicinale kant willen Urbian en Ferdy Weekers verder uitbouwen. In de winkel gebeurt dat door bijvoorbeeld de bladeren niet alleen gedroogd of bevroren aan te beiden. Bij FredKulturu zijn de bladeren nu ook vers en vacuüm te koop, zo uit de koeling. Maar ook de bladeren voor de verschillende vaginale stoombaden worden nu aangeboden in maxi-size “theezakjes”. “Dit is veel meer van nu, geen gehannes met die bladeren in bad”.

Met Urbian staat er een nieuwe generatie Fitz-James aan het roer van een moderne winkel met eeuwenoude roots!!

Bezoek de winkel op de West-Kruiskade 47b, of ga naar de website: www.fredkulturu.com