Wist u dat…

… Rigardus Rijnhout (Rotterdam, 21 april 1922 – Leiden, 13 april 1959) door zijn lengte van 2 meter en 38 centimeter bekend stond als de ‘Reus van Rotterdam’?

… hij daarmee de langste man van Rotterdam was die ooit heeft geleefd, maar dat het net geen Nederlands records is, want dat dat staat op 242 cm voor Albert Johan Kramer (1897-1976)?

… ‘De Reus’ 230 kilo woog, schoenmaat 62 had en één van de markantste Rotterdammers was van zijn tijd en dat hij altijd veel bekijks trok als hij door de stad liep?

… ‘Soo, ben jij d’r één van Rijnhout?’ dan ook een uitdrukking was in Rotterdam voor hele lange personen?

… hij na een fietsongeval in een invalidewagen belandde waarmee zijn vader hem rondreed en dat hij toen nog een paar jaar bij de Spido ansichtkaarten met een foto van zichzelf verkocht?

… ‘De Reus’ na een lange periode van bedlegerigheid naar het Academisch Ziekenhuis in Leiden werd overgebracht en dat er een hijskraan moest worden ingezet om hem vanaf de tweede etage van de woning in de Gouvernestraat 52A (de verhoogde voordeur daar is nog steeds aanwezig!) naar beneden te takelen?

… hij al op 36-jarige leeftijd overleed aan een hypofysetumor en werd begraven op de Zuiderbegraafplaats, maar dat in 1975 – 16 jaar na zijn overlijden – zijn stoffelijke resten werden overgebracht naar het Anatomisch Laboratorium in Leiden, nadat zijn vader het skelet ter beschikking van de wetenschap had gesteld?

… hij 1 van de 13 geboren Rotterdammers is (ja, wie zijn die andere allemaal…?) die een eigen standbeeld heeft in de stad dat staat in wijkpark Het Oude Westen?

… het beeld van kunstenaar Herman Lamers ‘De Reus’ voorstelt op ware grootte en is geplaatst in de contouren van een huis met een deurlijst van gewoon formaat, een stoel en zijn schoenen op ware grootte?

… het standbeeld ’s avonds wordt aangelicht waardoor er een gigantische schaduw ontstaat op de muur erachter?

… de Amazing Stroopwafels een lied over ‘De Reus’ maakten dat u hier kunt beluisteren?